Titelblad

EEN VERSCHRIKKELIJKE LIEFDE

Bij het schrijven van de verhalen in deze bundel past Adèr hetzelfde procedé toe als bij zijn eerdere verhalenbundel De vader en Michiel en andere oude verhalen die in 2009 bij dezelfde uitgever verscheen. Hierbij worden eerst belevenissen rond een bepaald thema geselecteerd. Dit materiaal wordt daarna verdraaid en versluierd en van een plot voorzien. In het eindresultaat ligt  de nadruk op het thema, de oorspronkelijke ervaringen zijn slechts vagelijk herkenbaar.
De gebeurtenissen waarop hij dit keer zijn verhalen baseerde, vonden, enkele uitzonderingen daargelaten, plaats gedurende de laatste 25 jaar van zijn werkzame leven (1980-2005).

Herman Adèr (1940) publiceerde eerder poëzie in Tirade en Hollands Maandblad en proza in het literaire maandblad Iambe. In 2009 verscheen zijn eerste bundel verhalen: De vader en Michiel en andere oude verhalen (zie de website: www.jvank.nl/OudeVerhalen).

Fragment uit het titelverhaal waarop de voorplaat gebaseerd is:
……
De ellende begon, nadat ze de tweede avond hun tent hadden opgezet en waren gaan slapen. De eerste nacht na de reis waren ze allebei te moe geweest, maar deze tweede nacht wilde hij vrijen. Ze liet duidelijk merken dat ze niet wou, maar hij wist van geen ophouden, totdat ze zei:

‘Ik wil niet. Ik ben moe. Ik wil echt niet.’ Later, veel later, kon hij zich wel voor zijn kop slaan. Waarom moest hij die nacht zo nodig avances maken? Ze was toen toch gewoon doodmoe van het lopen dat ze niet gewend was? Toen had hij het al verpest, met al zijn geiligheid.

Erna kon hij niet meer slapen. Hij kroop de tent uit. Het was een prachtige, wolkenloze maannacht. Maar hij voelde zich ellendig. Hij zat daar met zijn hoofd op zijn knieën, en huilde. Zachtjes, zodat ze het niet hoorde.


LEZERS COMMENTAAR


…… — Eeuwigheid
Toch kwam hij er vaak opgewekter vandaan dan hij er naartoe ging. Het bos straalde een soort eeuwigheid uit, waarbij de hoogte van de recente belastingaanslag opeens tamelijk futiel scheen.

Citaat uit het verhaal ‘De belasting en de pad’ Karin’s weblog, 22 mei 2010.

…… Je verhalen vallen net op de mat, ik sloeg het even open en viel in ‘Mannetje’. Ach, wat prachtig!

…… Ik heb een verschrikkelijke liefde nu helemaal gelezen. Erg de moeite waard. Dat spinnenverhaal!

Lieske A.

…… Hallo Herman, Wat een leuke verrasing om afgelopen woensdag daadwerkelijk je boek een verschrikkelijke liefde in de brievenbus te vinden. Ik ben meteen aan het lezen geslagen en vond het moeilijk om te stoppen: las zich lekker weg (en dat terwijl ik doorgaans nogal moeite heb de rust om te lezen op te brengen).

Je hebt een leuk verhalende schrijfstijl, uit het leven gegrepen. Ook Jos dook er meteen in zodat we af en toe op een behoorlijk agressieve manier elkaar het boek uit de handen rukken om weer verder te kunnen (nee hoor: alle gekheid op een stokje, zo gaan we niet met elkaar om. We kiezen er liever voor om voor het slapen gaan beurtelings een verhaal eruit voor te lezen).

Anja en Jos

…… Ik ben inmiddels een eind op streek in je bundel, neem hem ook mee naar N.
Het is een andere ervaring dan de vorige keer.
De verhalen staan dichterbij zowel in tijd als qua gebeurtenissen.
Ik herken situaties en dat leest heel dichtbij.
Misschien ook wel voyeuristisch.
Dat maakt het soms verwarrend om er iets van te vinden.
Tegelijk raakt soms een verhaal me diep, ik kan de schrijver Herman en mijn dierbare vriend Herman niet meer goed uit elkaar houden, zoiets.

Of dat erg is?

Ik lees gewoon verder.

Ineke J.

…… Dat is het mooiste cadeau wat er bestaat,

Daniël A.

 

 

 


Laatste wijziging: 23 oktober 2017
Webmaster@jvank.nl
© Johannes van Kessel Publishing